Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze
| Strona główna | Dane teleadresowe | Współpraca: z zagranicąw kraju | Miód | Rodzaje miodu | Przechowywanie miodu |
| V MIĘDZYNARODOWE PRZYGRANICZNE WARSZTATY PSZCZELARSKIE JELENIA GÓRA 10-12 WRZEŚNIA 2004 r. |

PRZECHOWYWANIE MIODU
Miód przechowuje się w pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, w temperaturze w granicach 8°C - 10°C i chroni przed słońcem. Promienie słoneczne powodują rozkład zawartych w nim enzymów.
Dopuszczalna wilgotność powietrza w miejscu przechowywania miodu może dochodzić do 60%-80%.
Miód jest higroskopijny i woniochłonny. Zbyt długo przechowywany traci aromat z powodu ulotnienia się olejków eterycznych, co jednak nie powoduje utraty jego wartości odżywczej i leczniczej.
Do przechowywania miodu używa się naczyń szklanych, ceramicznych, emaliowanych, aluminiowych lub ocynkowanych, z których po skrystalizowaniu można go wybrać lub podgrzać.
Nie można go przechowywać w naczyniach z cynku, żelaza i różnych materiałów plastikowych.
Przechowywany w zamrażarce w temperaturze -18°C gęstnieje, a po uzyskaniu temperatury pokojowej utrzymuje się przez dłuższy czas w stanie płynnym.
Naczynia szklane, napełnione miodem nie pękają w zamrażarce.
Miód przechowywany przez dłuższy czas ciemnieje i traci 14-22% amylazy i 50-71% inwertazy.